VERBAL-inter-VISUAL hedder en konference med tilhørende udstilling i London lørdag 28. april på Clore Management Centre, Birkbeck College. Udstillingen vises 17/4-5/5 i Lethaby Galleries, Central Saint Martins College of Art & Design. Undertitlen på begivenheden er Linking Worlds of Art and Poetry. "Helheden er større end summen af delene," lyder det i invitationen, "med andre ord: kunst og digtning forandrer sig gennem deres gensidige formmæssige påvirkning, deres samflydelse". Henvendelser til Gresham College.

23. april har været UNESCOs erklærede Verdensbogdag siden 1996 og afholdes efterhånden i en lang række lande, omend nogle tager lidt mere løst på det med datoen - i Storbritannien var det for eksempel allerede 1. marts i år (og indbefattede i øvrigt en hel Bedtime reading week, der af uransagelige årsager kun handlede om børnebøger). Læs mere om de danske initiativer på dagen. Bidraget fra afsnitp.dk er en særlig release på dagen spækket med bogbidrag.

Digteren Claus Handberg Christensen debuterer i bogform på selve Verdensbogdagen. Digtsamlingen hedder 320 pund og udkommer på Gyldendal. Vi bringer en 'penneprøve' herover (56 s., 150 kr.).

Dagen efter kommer en ny magisk og mastodontisk digtsamling fra Klaus Høecks hånd, In nomine (400 s., 375 kr.). Bogen er en variationsrække over digterens fødenavn, Klaus Høeck Johnsen, og indholdsmæssigt bygget over digterens hidtidige liv, alt sammen med tilførende systembeskrivelse (kaldet 'software'). Vi tillader os at løfte en lille flig:

Spræt op og læs! opfordrer forlaget Basilisk i forbindelse med udsendelsen af sin nye B16-serie. Og så skal vi til det igen: frem med kniven og flå i papiret, helt pænt i kanten bliver det aldrig. Men de små hæfter, der er tænkt som et "uprætentiøst forum for unge nordiske forfattere", har et klart koncept: de fylder hver kun et foldet trykark, altså 16 sider, og så udkommer de hver den 16. i måneden (20 kr. pr. hæfte eller 120 kr. i abonnement for seks hos forlaget). I marts og april i år er kommet hæfter af Ola Julén, Harald Voetmann Christiansen, Ingvar Nistad og Mikkel Thykier. Alene den nordiske vinkel er forfriskende. Nistad, der debuterede i Norge sidste år, fører samtaler med supermodellen Linda Evangelista, imens svenske Julén fortsætter sine depressive one-liners fra 1999-debuten: "Jeg orkar inte mere nu", som en af teksterne lyder i sin helhed. Også Mikkel Thykier bruger få ord i sit .katalog., der i presseteksten kaldes en samling 'darlings' uden digte. F.eks.: "som om der bladres i dine læber". Harald Voetmann Christiansen slår længderekorden med sine fjorten siders prosa, En dag vender du tilbage. Citat: "Naturen bryder sig ikke om en eksalteret naturopfattelse. I vores barnlige kærligheds begejstring har vi stødt den. Det er klart nok. Ingen vil kunne holde ud at se sig selv gennem den der elsker éns øjne."

"Hvor ligger 'det underste Land'?" bliver Gustaf Munch-Petersen spurgt før udgivelsen af bogen af samme titel. "Det er Kunstnernes Land!", svarer han. "Almindelige Mennesker lever i Luften - Kunstnerne lever i Blodet, og da Blodet er tungest og synker ned, bliver Blodets Land det underste Land." Læs hele det genfundne interview fra Ekstra Bladet 1933 på tidsskriftet Senturas netsider og se eksempler på digterens surrealistiske malerier.

4.-7. maj omdannes Møstingshus på Frederiksberg for en stund til et dansk-tysk "litteraturhus" i et samarbejde mellem Dansk Litteratur Center og Goethe Institut. Det sker med en filmforevisninger, oplæsninger med blandt andre Michael Lentz, Peter Laugesen, Inger Christensen, Sarah Kirsh, Jens-Martin Eriksen, Charlotte Weitze, Judith Hermann og Helle Helle, samt en lyrikmaraton. Arrangementet omfatter desuden en konference mandag 7. maj under overskriften 'Litteraturhus København?' I Tyskland har enhver stor eller middelstor by med respekt for sig selv et litteraturhus. Konferencen indledes af direktørerne for fire sådanne huse og opfølges af en dansk debat imellem formændene for de to forfatterorganisationer og Litteraturrådet samt en række forlæggere og forfattere - heriblandt Pia Tafdrup, der er en varm fortaler for en dansk pendant. Se det fulde program hos Dansk Litteratur Center.

RAPE KILL STEAL BURN lyder overskriften på pressemeddelelsen til Kristian Hornsleths aktuelle udstilling hos Galleri Stalke i København. Kunstneren selv udtaler blandt andet: "jeg er fascineret af mig selv og den måde, verden flår mig levende (...) kend dig selv - eller rettere: Kunstelsker, knep dig selv". Via www.hornsleth.com's omfattende varekatalog kan man investere i alskens remedier - herunder naturligvis også en kunstnerisk udformet dildo med påskriften "fuck you artlovers" - men også våben, tøj, smykker, ure, sko, film, musik, arkitektur, ja sågar bøger. Alt tilføjet Hornsleths karakteristiske splatteragtige varemærke og et hårdtslående slogan. Ons-fredag 13-17.30, lørdag 11-15, til 26/5.

Alene omfanget af Electronic Literature Organization's website overbeviser én om, at noget er på færde - litteraturen er ganske simpelt blevet elektrisk. Og nu snakker vi for en gangs skyld IKKE om bøger, men om litteratur, der bruger mediets nye muligheder. ELO har netop offentliggjort navnene på de tolv short-listede deltagere i The 2001 Electronic Literature Awards, ligeligt fordelt på de to kategorier poesi og prosa (et skel, der måske kan virke lidt abstrakt i denne sammenhæng). Vinderne kåres 18. maj, men de fleste bidrag kan allerede nu opleves online - døm selv. Paul Chan's Alternumerics har dog en særlig charme. Han har udskiftet skrifttypernes bogstaver med hele ord eller lange pauser - som man kan downloade og selv tage i brug: "Hvordan er det at skrive som mig? Du kender mig ikke engang. De små bogstaver er sætninger, jeg mener, jeg bruger under afslappede samtaler, store bogstaver er indskudte kommentarer til, hvad jeg mener, jeg siger under afslappede samtaler. Tallene er navne på venner og familie. Resten er ord, jeg bruger lejlighedsvist for at foregive interesse, forvirring eller ligegyldighed", som forklaringen lyder til skriften Selfportrait as a Font v.2. En anden af skrifttyperne citerer kærlighedsbreve, men slår over i udsagn hentet fra sexchikane-sager, straks man begynder at skrive med stort. Selv bruger Paul Chan skrifterne til at skrive tekster med: breve, visuel poesi, lyddigte - og kort over fremtiden.

Nu er det så Borgens Forlags tur til at gå Bankeråt. Følgende arrangementer finder sted onsdage på caféen i Nansensgade (gratis adgang): Lars Bukdahl & T.S. Høeg 25/4, Bag kulisserne med F. P. Jac 2/5, Borgens Forårslyrik 9/5 og En aften med Søren Ulrik Thomsen 16/5. Alle gange kl. 20. Læs mere på Borgen Insiteout.

Morten Søndergaard: Otte forsøg på at forstå hvad en bog er - (MS)

Mai Misfeldt: Bogen jeg ikke skriver - (MM)

På bog - korrespondentbidrag (LW)

Tigerhajen fra Durban - korrespondentbidrag (KB)

Tóroddur Poulsen og Bjarne Werner Sørensen: Villvísi - anmeldelse og uddrag (MM)

Jakob Kolding. Katalogbog - anmeldelse (KJS)

Avantgarde i russisk bogkunst. Det kongelige Bibliotek - anmeldelse (CH)

Brouillons d'écrivains. Bibliothèque nationale de France - anmeldelse (CYF)

Raymond Queneau: Stiløvelser (2. udg.) -

bookmark (CeH)

Om at kunne kende forskel på højre og venstre - korrespondentbidrag (MS)

 

<< tilbage i tiden | til top
 

tilbage til aktuelt | aktuelt-arkiv | 23/4/01