Audiatur-programmet offentliggjort


| 29/5/09

3.-8. november 2009 arrangeres Audiatur – Festival for ny poesi for fjerde gang i Norge. 3.-4. november samles deltagerne til workshop på Hardangervidden. 5.-8. november løber det offentlige program af stabelen i Bergen Kunsthall.Årets deltagere er Joël Baqué (F), Kristin Berget (N), Nicole Brossard (CDN), Marie-louise Chapelle (F), Arkadii Dragomosjtsjenko (RUS), Helena Eriksson (S), Robert Fitterman (USA), John Giorno (USA), Karl Holmqvist (S), Jenny Hval (N), Mara Lee (S), Claude Royet-Journoud (F), Torgeir Schjerven (N), Aleksandr Skidan (RUS), Gwenaëlle Stubbe (BEL), Anja Utler (D), Jan Erik Vold (N) og Steve Zultanski (USA). 

Fra pressemeddelelsen:

“Siden 2003 har Audiatur etablert seg som en av de viktigste skandinaviske scenene for internasjonal samtidspoesi. Dette gjenspeiles også i årets deltakerliste. Hele syv ulike nasjonaliteter er representert, og minst like mange tilhørigheter til ulike poetiske, teoretiske og politiske retninger. Et av særmerkene til Audiatur er å la festivalen ta form som en dialog mellom deltakerne. Poetene har lest tekster som svarer på andre deltakeres opplesninger og har opptrådt med uanmeldte samarbeidsprosjekter. Festivalen har også aktivisert poetene og publikum gjennom panelsamtaler og foredrag. I år tar vi dette et skritt videre ved å involvere deltakerne også i programmeringen. Ni poeter har blitt invitert – disse ni har så invitert en deltaker hver. Ved å arrangere en workshop to dager i forkant, håper vi at den dynamikken som Audiatur er kjent for å skape, allerede skal være på plass når poetene møter publikum.

Oppdateringer om programmet vil offentliggjøres fortløpende på www.audiatur.no.

To hovedinnslag på festivalen:

Etter 26 år gjester John Giorno igjen Norge og Bergen. I 1983 var han her på turné sammen med Wiliam Burroughs. Nå kommer han tilbake for å være med på Audiatur – Festival for ny poesi. Giorno startet i 1968 Giorno Poetry Systems, som bestrebet seg på å gi poesien et bredere nedslagsfelt ved å ta i bruk samtidens kommunikasjonsteknologi. Giorno har også hatt stor innflytelse på senere performative uttrykk som Spoken Word og Slam Poetry. Noen av poetene/artistene han har samarbeidet med er Andy Warhol (det er Giorno som sover i Warhols legendariske film “Sleep”), John Cage, William Burroughs, John Ashbery, Ted Berrigan, Patti Smith, Laurie Anderson, Philip Glass, Robert Rauschenberg og Robert Mapplethorpe.

Under festivalen lanserer H Press Jørn H. Sværens oversettelse av Claude Royet-Journouds tetralogi, Le renversement, Les natures indivisibles, La notion d’obstacle og Les Objets contiennent l’infini. Royet-Journoud er et av de sentrale navnene i fransk etterkrigspoesi, og dette er utvilsomt den mest omfattende oversettelsen til norsk på 00-tallet av et samtidspoetisk verk.
Audiatur bruker oversettelsen som et springbrett til å samle en antologi om om fransk etter-surrealistisk poesi i festivalkatalogen.”

Kommentér