arkiv for 2009


Et P set forfra, bagfra og fra siden


| 14/12/09

et-p-set-forfra

“Litteratur og net” hedder temaet for tidsskriftet Bogens Verden nr. 3, 2009. Afsnit P-redaktørerne Karen Wagner og Christian Yde Frostholm blev inviteret til at bidrage og greb chancen til at kaste et blik tilbage på de 10 år der er gået siden Afsnit P gik på nettet i 1999.

Et P set forfra, bagfra og fra siden ser bl.a. på Afsnit P som barn af et paradigmeskift: fra bogsidens statiske skrift til computerens dynamiske rum. Med stikord som rum, arkivnetværk, ord/billededetalje og labyrint giver teksten en introduktion til et udvalg af de mange værker og projekter der alle stadig kan udforskes online. Nu kan artiklen også læses her på Afsnit P.

Bogens Verdens tema rummer desuden bidrag af Martin Johs. Møller, Kenneth Krabat, Morten Helmstedt, Jørgen Hunosøe, Henrik Schovsbo og Bruno Svindborg der bl.a. skriver om den litterære blogosfære, e-bogen, det digitale bibliotek, tidsrøveri og Arkiv for Dansk Litteratur.

Forårsudstillingen på Charlottenborg
– nu med onlinekunst og visuel poesi


| 8/12/09

foraarsudstilling_2010

Forårsudstillingen på Kunsthal Charlottenborg er under forandring og indfører i 2010 bl.a. en Jury-pris. En ny del af Forårsudstillingen i 2010 bliver desuden særudstillingen 24/7 med kunst skabt til et online udstillingsrum, som præsenteres i samarbejde med DR. Målet med særudstillingen er at vise kunst i alle dens nyeste former i et nutidigt udstillingsrum. De antagne værker på 24/7 kan også indstilles til Jury-prisen.

Til særudstillingen 24/7 antages maksimalt 50 værker, hvor format og indhold er tænkt til et online udstillingsrum, der kan opleves 24 timer i døgnet på enhver computer med internetadgang. De forskellige genrer og medier, som er tiltænkt 24/7, er film, video, lyd, net.art, softwarekunst, animation og visuel poesi (krydsninger mellem billedkunst og tekst). Ansøgningen foregår online 14.- 21. januar 2010. Læs mere på Forårsudstillingens hjemmeside.

Visual Poetry in the Avant Writing Collection


| 9/11/09

Visual Poetry in the Avant Writing Collection (2008) er en smuk udgivelse fra The Ohio State University’s Avant Writing Collection, som koncentrerer sig om en nordamerikansk gruppe af digtere, der har været aktive siden 1970’erne. Bogen er redigeret af samlingens kurator, digteren John M Bennett, og kan nu også læses både online på issuu og downloades som pdf. Nedenstående poesitegn fra bogen, “Point de poésie”, er af Julian Blaine fra hans Reprenons la punctuation à zéro (0) (1980).

julian-blaine-point-de-poesie

ELO_AI – Archive & Innovate


| 6/11/09

Electronic Literature Organization’s fjerde internationale konference og festival, Archive & Innovate, finder sted 3.-6. juni 2010 på Browne University i Providence, Rhode Island (USA).

Audiatur 2009


| 24/10/09

Audiatur-festivalen 2009, som finder sted på Bergen Kunsthal 5.-7. november (med en intern forløber for deltagerne i dagene før), har løftet sløret for sin nye hjemmeside. Kataloget på 780 sider kan forudbestilles på Audiatur Bokhandel.

Deltagerne er: Joël Baqué (F, Kristin Berget (N), Nicole Brossard (CDN), Marie-louise Chapelle (F), Arkadii Dragomosjtsjenko (RUS)
Helena Eriksson (S), Robert Fitterman (USA), John Giorno (USA), Karl Holmqvist (S), Jenny Hval (N), Mara Lee (S), Claude Royet-Journoud (F), Torgeir Schjerven (N), Aleksandr Skidan (RUS), Gwenaëlle Stubbe (BEL), Anja Utler (D), Jan Erik Vold (N) og Steven Zultanski (USA).

UPDATE: Følg Martin Johs. Møllers Audiaturdagbog.

Touchless Automatic Wonder


| 4/10/09

Touchless Automatic Wonder

Ny bog af Lewis Koch: Touchless Automatic Wonder – Found Text Photographs from the Real World. En visuel-poetisk rejse, som strækker sig over 25 år og fire kontinenter. Bogen udgives på Borderland Books og distribueres af The University of Wisconsin Press. Som en forløber til bogen udførte Lewis Koch webprojektet af samme navn hos Fotografisk Center i 2001. Se desuden hans Garageography 3.0.7 (Afsnit P 2007).

Verbale Pupiller 2009


| 3/10/09

verbalepupiller09

Anden omgang Verbale Pupiller afholdes 22.-25. oktober 2009 i Århus Kunstbygning og indeholder en poesifestival, en publikationsmesse og en udstilling. I år præsenteres omkring 40 digtere, 30 kunstnere og 40 små forlag fra hele Norden. Arrangementet byder på oplæsning, performance, udstilling, seminar, bogmesse, koncert og en 360 siders katalogbog. (Læs mere >>)

Marathonoplæsning for irakerne


| 28/9/09

Danske forfattere protesterer: Marathonoplæsning på Blågårds Plads i København lørdag 3. oktober.

Eat Paris
– Street Writings 2009


| 11/9/09

img_0004cimg_0024c (Læs mere >>)

Vent, græd, freedom, civilization…
– Aktion/Auktion går i luften


| 8/9/09

Al Masson

Al Masson

Bosch og Fjord

Bosch & Fjord

(Læs mere >>)

Tykke ankler


| 4/9/09

billede013

Ole Schou Hansen

Kunstnere i A(u)ktion


| 28/8/09

aa_logo

Mere end 100 af Danmarks mest anerkendte kunstnere indsamler penge til de afviste irakiske flygtninge med en udstilling og auktion, som samler det største antal danske samtidskunstnere i én udstilling i nyere tid.

Den 10.-21. september afholder initiativet Aktion Auktion en udstilling og auktion til fordel for de afviste irakiske flygtninge. Udstillingen kommer til at foregå i Høkerboderne 8, på Vesterbro og byder på en række aktiviteter, som skal sætte fokus på de irakiske flygtninges sag.

I løbet af de 10 dage, udstillingen varer, inviterer Aktion Auktion til debatarrangementer, foredrag og andre events, som på forskellig vis vil sætte fokus og perspektiv på situationen omkring de afviste irakiske flygtninge.

(Læs mere >>)

Tekstallianse 2009


| 6/7/09

Over 120 nordiske og internationale småforlag, festivaler, tidsskrifter, organisationer og netværk samles i weekenden 21-22/8 på Litteraturhuset i Oslo til Tekstallianse – en messe og en festival.

E-Poetry 2009 i Barcelona
– en rapport


| 17/6/09

e-poetryibarcelona

Verdensslænget af teoretikere, kritikere og kunstnere inden for den elektroniske poesi mødtes for nylig til E-Poetry, hvis femte udgave fandt sted i Barcelona. Mette-Marie Zacher Sørensen var med og fortæller om højdepunkterne fra den kombinerede konference og festival. Læs hendes rapport.

Poor. Old. Tired. Horse.


| 11/6/09

lilian-lijn-sky-never-stops-1965-collection-va-museum

Lilian Lijn, Sky Never Stops, 1965, Collection V&A Museum

Hvis man har mulighed for det, var det vist ulejligheden værd at tage til London her i sommer. Udstillingen Poor. Old. Tired. Horse. på ICA handler om tekstbaserede kunstpraksisser, inspireret ikke mindst af den konkrete poesi, men inddrager også beslægtede strømninger fra 60’erne og 70’erne og omfatter desuden en række yngre kunstnere.

Udstillingen, som kan ses 17/6-23/8, viser værker af Vito Acconci, Carl Andre, Anna Barham, Matthew Brannon, Henri Chopin, Ian Hamilton Finlay, Alasdair Gray, Philip Guston, David Hockney, Karl Holmqvist, Dom Sylvester Houédard, Janice Kerbel, Christopher Knowles, Ferdinand Kriwet,Liliane Lijn, Robert Smithson, Frances Stark and Sue Tompkins.

Titlen “Poor. Old. Tired. Horse.” stammer fra den skotske konkretpoet Ian Hamilton Finlays tidsskrift af samme navn, som han udgav fra 1962 til 1968.

Audiatur-programmet offentliggjort


| 29/5/09

3.-8. november 2009 arrangeres Audiatur – Festival for ny poesi for fjerde gang i Norge. 3.-4. november samles deltagerne til workshop på Hardangervidden. 5.-8. november løber det offentlige program af stabelen i Bergen Kunsthall.



Årets deltagere er Joël Baqué (F), Kristin Berget (N), Nicole Brossard (CDN), Marie-louise Chapelle (F), Arkadii Dragomosjtsjenko (RUS), Helena Eriksson (S), Robert Fitterman (USA), John Giorno (USA), Karl Holmqvist (S), Jenny Hval (N), Mara Lee (S), Claude Royet-Journoud (F), Torgeir Schjerven (N), Aleksandr Skidan (RUS), Gwenaëlle Stubbe (BEL), Anja Utler (D), Jan Erik Vold (N) og Steve Zultanski (USA). 

(Læs mere >>)

Et opslagsværk til fremtiden – læs det mens du kan


| 25/5/09

radiantcopenhagen1

Nu hvor den første nyhedens interesse har lagt sig, må det være i orden, hvis ikke på høje tid, at indlemme Radiant Copenhagen i den fremtidige e-litterære kanon. Det er jo ikke godt at vide, hvornår borte har taget det igen.

Værket, der til lanceringen forklædte sig som den skinbarlige sandhed, er et af de mere ambitiøse af slagsen, hvad end man ser på det som en polyfon science fiction-roman, et stykke netkunst eller et helt tredje fænomen. Stærkt underholdende er det uanset.

Hovedmændene bag det er Kristoffer Ørum, Anders Bojén og Rune Graulund, men i alt over 15 forfattere, kunstnere, musikere, arkitekter, data- og dadaister mv. har haft fingrene med  i udviklingen af det nye opslagsværk til København i fremtiden. Og det er noget af en strålende fremtid, der venter hovedstaden. Griseøen og vulkanudbruddet herunder er blot begyndelsen. 

Jeg har skrevet en lidt mere udførlige rapport her.

radiant-copenhagen-pig-island
radiant-copenhagen-vulkan

Statusmeddelelser


| 19/5/09

Ulf Karl Olov Nilsson skriver digte på Twitter. Nyt digt starter snart.

Astrid Gjesing skriver Alt Forladt på 2009 økologiske citroner og sender dem til havs som flaskepost. Hun vil gerne have hjælp.

Karen Wagner har læst Simen Hagerups Grufulle tomrom på et hotelværelse i Paris. Sigurd Tenningsens GÆA læste hun på et skibsdæk i Kykladerne.

Og imens er det hele elektroniske slæng på vej til E-Poetry 2009 i Barcelona.

Performativt


| 13/5/09

performativ

Peter Laugesen: Fotorama (Borgen 2009)

Erkend


| 4/5/09

l1040252re2

Remember to sing this statement
– pshots from Guatemala


| 30/4/09

lk8045-2-eye-charts1lk8023-no-foto lk8773-fine-print

Lewis Koch (Quetzeltenango + Guatemala City airport). Click to enlarge.

at det at


| 20/4/09

n70766658692_9327

Brødrene Woetmann af Danmark og Camilla performer Hans-Jørgen Nielsens legendariske digtsamling, at det at, fra 1965 i et virvar af lyd og stemmer. Det sker på Christianshavns Beboerhus torsdag 23. april kl. 21. Entré kr. 40. Mere info på Facebook.

Kunstpublikationer 2009


| 20/4/09

flyer

Fredag 24. til søndag 26. april er der igen Kunstpublikationer på Overgaden i København.

Lyd+Litteratur #7


| 13/4/09

Så er der for syvende gang Lyd+Litteratur i Århus, denne gang på Archauz/Lobby med satellitter på Hovedbiblioteket i Århus og på LiteraturHaus og Islands Brygges Kulturhus i København. Arrangementerne løber fra 16.-19. april. Foruden en række danske konstellationer deltager følgende udenlandske navne: Anne-James Chaton (F), Lydia Lunch og Philippe Petit (USA/F), Pär Thörn (S), EIKO (Schweiz), Alexei Borisov og Anton Nikkilä (Rus/Fin), samt Angry Sam (UK), der optræder sammen med danske Tomult. Læs mere.

Skamløst


| 17/3/09

Stine Bjar og Bernhard Ellefsen (Christiania)

Not Your Average Type


| 11/3/09

Henriette Heise

Henriette Heise

Henriette Heise (London)

Vedr. tekst – udstilling, foredrag og bibliotek


| 11/3/09

Tværfaglig Studiekreds om Tekst er en række unge forfattere og kunstnere, der undersøger feltet mellem kunst og litteratur, tekstbåren kunst og kunstbåren tekst. Nu arrangerer studiekredsen både udstilling, bibliotek og foredragsrække. 

Vedr. tekst, som begivenheden hedder, finder sted 22-26/3 på Udstillingsstedet Q, Peder Skramsgade 2 i København. 

Foredragsholderne er Rune Gade, Jørgen Michaelsen, Jan Bäcklund, Julie Kølle, Ida Börjel, Martin Larsen, Emil Lykkegaard, Pär Thörn, Kristine Kemp og Jon Helt Haarder. Se det fulde program her – eller på Facebook.

Palimpsester og ekfraser
– Klaus Høeck: Palimpsest (2008)


| 11/2/09

Den første af de tre fløje i Klaus Høecks seneste murstensdigtsamling, Palimpsest, som netop er blevet præmieret af Statens Kunstfond, hedder Billederne og er én lang serie af ekfraser: digte skrevet med udgangspunkt i (eller som levendegør eller reproducerer) billedkunst. I dette tilfælde det digteriske svar på samtlige gengivne værker i 20th Century Art Book – eller det er hvad jeg gætter på.

Marcel Broodthaers-ekfrasen Table and Cupboard with Egg-Shells (1965) kunne være et oplagt eksempel, som samtidig viser, hvordan digteren nogle gange går direkte deskriptivt-fortolkende frem: “det kunne ligne” lyder starten endda. 

Marcel Broodthaers: Armoire blanche et table blanche (1965)

Men Høeck bruger i digtsamlingen virkelig hele paletten af mulige ekfratiske tilgange.

Til tider er det kun titlen eller årstallet eller netop forbindelsen imellem dem, der har “tricket” noget hos ham. Andre gange er det en viden om kunstneren – eller om værkets teknik. Action painting bliver til action poesi, konkret maleri til konkret poesi osv. Men oftest er det (igen: gætter jeg) selve motivet, der skrives på. Et motiv, der måske ikke engang nævnes, men højst skinner igennem som de næsten udviskede konturer i palimpsestets pergament. Så meget desto mere er der for éns egen billedskabende evne at arbejde med. Og på en måde sætter digtene jo så én i virkeligheden i samme position, som den, der skrev dem, der også gætter, digter, associerer, mimer og spejler sig.

Er enhver litteratur- og kunstoplevelse en slags ekfrase, som skriver et nyt digt/billede? Eller er den bare et palimpsest?

 

Inger Christensen (1935-2009)


| 5/1/09